Invoering
Jam is een specerij. Het wordt meestal gemaakt van geperst fruit, suiker en soms pectine. De meeste jam wordt gekookt. Na het maken wordt jam gewoonlijk in een luchtdichte pot gedaan. Meestal bevat een jam evenveel suiker als fruit. De twee delen worden dan samen gekookt om een gel te vormen.
Bij het bottelen van jam kunt u kiezen uit verschillende soorten vulmachines.
VKPAK ontwerpt en bouwt vulmachines en verpakkingsapparatuur voor jam.
Onze machines voor het vullen van jamvloeistoffen zijn ontworpen om te voldoen aan de veranderende behoeften van de jamindustrie. Wij produceren de ideale machines om aan uw behoeften voor het vullen van jam te voldoen en uw productiedoelen te bereiken.
Jam is een product gemaakt van heel fruit dat in stukken is gesneden of geplet, dan verwarmd met water en suiker tot het "geleer"- of "stol"-punt is bereikt, door de werking van natuurlijke of toegevoegde pectine, en dan afgesloten in containers.
Recepten zonder toegevoegde pectine gebruiken de natuurlijke pectine in het fruit om te stollen. Zure appels, zure bramen, veenbessen, aalbessen, kruisbessen, Concord druiven, zachte pruimen en kweeperen werken goed in recepten zonder toegevoegde pectine.
Andere vruchten, zoals abrikozen, bosbessen, kersen, perziken, ananas, frambozen, rabarber en aardbeien bevatten weinig pectine. Om te stollen, of te geleren, moeten ze worden gecombineerd met een van de vruchten met een hoger pectinegehalte of worden gebruikt met commercieel geproduceerde of zelfgemaakte pectine. Het gebruik van toegevoegde pectine verkort de kooktijd.[From Wiki]
Voedingsmiddelen, vooral producten met een hoog suikergehalte, moeten met bijzondere aandacht worden bereid en verpakt. Bovendien moeten de machines bestendig zijn en uit hoogwaardige materialen bestaan. Onze machines zijn de juiste apparatuur om glazen potten of plastic flessen met jam of marmelade te vullen, af te sluiten en te etiketteren. Zelfs jam of marmelade die nog stukjes fruit bevatten of die warm moeten worden afgevuld, kunnen met onze bottelmachines worden gevuld.
Jam heeft een hoge viscositeit net als andere sauzen zoals Pindakaas, VKPAK beveelt het gebruik van zuigervulmachines of lobbenpompvulmachines aan.
Kenmerken:
1. Het keurt het zuigertype metering pomp aan het vullen goed; de pompstructuur die quick-connect demontagemechanisme gebruiken, gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren;
2. Zuigertype metering pomp zuigerveren gemaakt van tetrafluorethyleen;
3. PLC controlesysteem, frequentiecontrole, volledige automatisering;
4. Het is gemakkelijk om het vullende bedrag aan te passen, kan lichtjes voor elke metende pomp worden aangepast; gemakkelijk te werken, snelle aanpassing;
5. Met agiteren in de tank, zal het het materiaal met de klok mee en tegen de klok in richting roeren;
6. De vullende cilinder keurt roterende kleptype zuigerpomp goed om draadtrekken en druipen effectief te verhinderen;
7. Om de flessen en het vullen van pijpen te verzekeren zijn in de correcte positie, voegen wij een speciaal flessenpositieapparaat toe om het gehele vullende proces vlot en stabiel te maken. Geen fles geen het vullen.
8. De voedertank keurt dubbel-zakvultrechter met het bewegen goed
Jam etiketteermachine
Container reinigingsapparatuur
Bij de behandeling van levensmiddelen is apparatuur voor het reinigen van recipiënten van groot belang om het product tegen verontreiniging te beschermen. Spoelmachines voor potten of andere containers kunnen worden gebruikt om stof en vuil van de containers te verwijderen voordat ze worden gevuld, zodat er geen verontreinigde producten kunnen worden geproduceerd of de houdbaarheid van een partij kan worden verkort. Er bestaan verschillende machines voor het reinigen van recipiënten waarbij schone lucht, water of een andere reinigingsoplossing kan worden gebruikt voor het spoelproces.
Jam vulmachines
Vulmachines voor jam, gelei en soortgelijke producten bestaan gewoonlijk uit een pompvulmachine of een zuigervuller. Deze vulmachines zijn beter uitgerust voor dikkere producten en producten met deeltjes zoals zaden of zelfs stukken fruit. Extreem dikke jam kan eenvoudigweg te stroperig zijn om door een afvulmachine te stromen. In deze gevallen kan de jam of gelei vaak worden verwarmd om een vloeibaarder, minder stroperig product te verkrijgen dat door de machine kan worden gevoerd. Natuurlijk moet het hele producttraject, van de toevoertank via de buizen tot aan de vulmonden, op een constante temperatuur worden gehouden om ervoor te zorgen dat het product gelijkmatig stroomt en het vullen consistent en betrouwbaar kan worden herhaald.
Een ander probleem bij het vullen van jam- en geleiproducten is dat er deeltjes in het product terechtkomen. Deze deeltjes kunnen zaadjes van aardbeien zijn of stukjes aardbei, abrikozen, appels of diverse andere voedingsmiddelen. De deeltjes hebben de neiging zich op de bodem van de toevoertank of de producttoevoer af te zetten wanneer zij in de afvulmachine worden gebracht. Dit bezinken resulteert nog steeds in het vullen van containers, maar zonder de deeltjes of producten die daarin moeten worden opgenomen. Productroerders kunnen aan toevoertanks worden toegevoegd om het product voortdurend te roeren en te voorkomen dat deze deeltjes bezinken, zodat de afvulmachine zowel product als deeltjes uit de tank kan trekken.
Sluitmachines en koeltransportbanden
Welk type sluitmachine voor jam en gelei wordt gebruikt, hangt af van het type container en dop waarmee de producten worden verpakt. In alle eerlijkheid, zodra het vulgedeelte van het verpakkingssysteem voorbij is, zullen jam en gelei vaak zonder speciale overwegingen worden afgedekt, geëtiketteerd en anderszins verpakt. Als het product echter verwarmd wordt afgevuld om de doorstroming te bevorderen, kan het nodig zijn een koeltransportband op te nemen tussen de vulapparatuur en de sluitmachine. Een koeltransportband kan verschillende vormen aannemen, van een serpentijntransportband met meerdere verdiepingen tot een eenvoudige verlengde transportband. Deze transportbandsystemen laten het product afkoelen voordat het naar de sluitmachine wordt gebracht, zodat de dop correct en consistent wordt aangebracht zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over het uitzetten van het product of de verpakking en schade na het sluiten van een verwarmd product. Anders kunnen spindel sluitmachines, klauwplaat sluitmachines of zelfs snap sluitmachines worden gebruikt om containers met jam, gelei en andere soortgelijke producten af te sluiten.
Etiketteermachines
Net als de sluitmachines zullen etiketteermachines voor jam en gelei waarschijnlijk geen speciale aanpassingen vereisen. Er zijn etiketteermachines beschikbaar om etiketten aan te brengen op de voorkant van containers, de voor- en achterkant van containers, rond containers gewikkeld of zo ongeveer elke andere configuratie die nodig is. Nogmaals, het enige probleem is dat van verwarmde producten. Containers moeten worden afgekoeld voordat het etiket wordt aangebracht, om te voorkomen dat het etiket kreukt of loslaat.
Net als bij elk ander product kunnen jam en gelei unieke problemen opleveren bij het gebruik van automatische verpakkingsmachines. Deze problemen kunnen gemakkelijk worden opgelost door de juiste verpakkingsapparatuur te kiezen voor de unieke kenmerken van deze producten.